ELECTION ID CARD FACTS

1: What is the minimum age for enrollment in an electoral roll?
Ans : The Minimum age to enroll in an electoral roll is one should have completed 18 years of age.
2 : What proof do I need to show to get enrolled after attaining age of 18?
Ans : One of the following proofs should be provided while enrolling:
a: High School Certificate / SSLC Mark Sheet.
b: Birth Certificate.
c: Passport.
d: Driving License… etc.
3 : I have shifted my residence recently. How do I ensure that I am enrolled in my new place of residence and my name is deleted from the old place?
Ans : First of all please ensure that you have enrolled yourself in the electoral rolls of the concerned Assembly Constituency, where you are residing. The procedure is to fill up Form 8A and submit to ERO (Electoral Registration Officer) of the area of your new residence. Subsequently, changes will be made in the existing electoral roll and issue a new voters id card with changes.
Secondly, fill Form 7 and submit to ERO (Electoral Registration Officer) of the area of your old residence / old constituency. So that your name will be deleted from the old constituency.
4 : I have shifted my residence recently. How do I ensure that I am enrolled in my new place of residence?
Ans : In case the new residences in a new Assembly Constituency please fill Form 8A and submit to ERO (Electoral Registration Officer) of the new residence constituency.
5 : I have Photo ID Card with the old address. Can I get new ID Card for the
present address?
Ans : The procedure is to fill up Form 8Aand submit to ERO (Electoral Registration Officer) of the area of your new residence. Subsequently, changes will be made in the existing electoral roll and issue a new voters
id card with changes.
6 : My old ID Card is defective. I would like to have a new ID Card with correct particulars. What is the procedure?
Ans : You can get your ID Card rectified by depositing it in the Office of the ERO concerned or at Photography center when the work of preparation of Photo ID card begins.
7 : The Enumerator has visited my house and taken down the details. How do I ensure that my name is finally included in the electoral rolls?
Ans : He must have handed over you record of Enumeration, which is your
acknowledgement. You can check your name in the draft roll, which gets published and available at the office of the ERO concerned to confirm that your name exists in the roll.
8 : I have lost my old ID Card. How can I get a new ID Card?
Ans : An FIR is to be filed with the local police station who will issue a certificate, which is to be produced before the ERO. You will get a new ID Card thereafter.
9 : I have shifted my residence recently to Bangalore from another State where I was registered as a voter. I have an I Card issued from the previous place of residence. How can I get a new ID Card at the present place of address ?
Ans : Please get yourself enrolled in the Electoral Roll of the concerned Assembly Constituency by filling-up form 6 and submit the same to ERO along with your ID-Card. There after ERO will issue you the new ID- Card.
10 : Please give me details of my Polling Station and Assembly Constituency. Who do I contact to get these details?
Ans : This can be obtained by contacting the helpdesk of “Macro InfoTech Pvt Ltd” @ 080 – 2335 7807 / 2314 8429. You can also check it from the http://www.bangalorevoterid.org/ website also.
12 : I do not have a ration card. Can I get enrolled without a ration card? What are the other documents, which I can show as proof of my residence?
Ans : Ration Card is not necessary, however you can show any other proof of residence like Passport, Bank Pass Book, Driving license etc. Or any Govt. document to facilitate the work of registration. Proof of residence is not necessary.
13 : If I am working and living in Karnataka, can I be a voter in my native
village?
Ans : If you are working in Karnataka and residing here, you are an ordinary resident of Karnataka in terms of Sec 19(b). Therefore you can be enrolled at Karnataka only and not in your native village.
14 : Can one be enrolled at more than one place?
Ans : A person cannot be enrolled as a voter in more than one place in the same constituency or in more than one constituency in view of the provisions
contained under Sec. 17 and 18 of R.P.Act, 1950.
15 : Can a non-resident Indian citizen become a voter?
Ans : A person who is not a citizen of India cannot be registered as a voter. Article 326 of the Constitution read with Sec. 16 of R.P.Act, 1950 clarify the point. According to Section 19 of the R.P.Act, 1950, only a person who is ordinarily resident in a constituency is entitled to be registered in the electoral roll of that constituency. However, such of the non-resident Indian Citizens who are employed under Govt. of India in a post outside India are eligible to be registered as voters in terms of Sec 20(8) (d) read with Sec 20(3) of the R.P.Act, 1950.
16 : Was 18 the minimum voting age in India from the beginning?
Ans : Earlier, the age for registration of a voter was 21 years. Through the 61st amendment Act, 1988 of the Constitution read with Act 21 of 1989 amending the R.P.Act, 1950, the minimum age of registration of a voter has been brought down to 18 years. This has been made effective from 28/03/1989.
17 : Please give me details of my Polling Station and Assembly Constituency. Who do I contact to get these details?
Ans : This would be possible only when you tell your complete address at the reception/ enquiry. The phone No. is 23918888. You can check it from the ECI or CEO office website also.
18 : I am a tenant and my landlord does not want me to get enrolled. How can i get enrolled as a voter?
Ans : To get enrolled in the voter list is your fundamental right. Please check the Electoral role of your area ar ERO (SDM)/ AERO (FSO) office. If your name is not included please fill up Form 6 and deposit it with the ERO.
19 : Can EPIC be issued to a person who is not registered as an elector in an
Assembly Constituency?
Ans : No. Only electors who are registered in the Assembly Constituency, but had not been issued EPIC earlier anywhere, only will be eligible for issue of EPIC.
20 : Which is the relevant date for determining the age qualification of 18 years? Suppose, you have completed 18 years of age today. Can you get yourself registered as voter?
Ans : According to Section 14 (b) of the R. P. Act, 1950, the qualifying date means the first day of January of the year in which the electoral roll is prepared or revised.
21 : What is the procedure to make corrections in such names / other details that have been misspelt in the Electoral Roll?
Ans : For incorporation of corrections in the Electoral Rolls, You have to submit Form - 8 to the ERO of the Assembly Constituency. Following are the various forms useful for registration as voter, corrections, change in address etc.
For inclusion of names Form 6
For any objection on inclusion of names Form 7
For correction of entries in the Electoral Rolls Form 8
For transposition of entry in electoral roll Form 8A
for more information: http://ceokarntaka.kar.nic.in/

No comments:

Post a Comment

THIS BLOG IS NOT ANY DEPARTMENT OFFICIAL WEBSITE SO PLEASE DO NOT COMMENT ANY YOUR PERSONAL DETAILS

Post a Comment